Novosti

30Apr

U Olovu održana sjednica Sindikata posvećena Svjetskom danu zaštite zdravlja i sigurnosti na radu i Međunarodnom prazniku rada

U organizaciji Sindikalnog odbora  JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići – sindikalna podružnica Olovo, 29.aprila 2019.godine, u Ajdinovićima je održana proširena sjednica Kantonalnog odbora SSŠPDP ZDK, posvećena 28. aprilu, Svjetskom danu zaštite zdravlja i sigurnosti na radu i Međunarodnom prazniku rada, prvom maju.

Cilj sastanka je bio ukazati na potrebu podizanja svijesti o važnosti osiguranja zdravog i sigurnog okruženja i što većih prava radnika, pozivajući se na Europsku konvenciju o ljudskim pravima, te podsjećajući da svaki uposlenik ima pravo raditi u uslovima u kojima se cijeni zdravlje, sigurnost i dostojanstvo.

Nakon uvodnog izlaganja, sa kratkim osvrtom na historiju obilježavanja ova dva datuma, napravljen je presjek u odnosu na današnje stanje u oblasti zaštite na radu i općenito prava radnika.

Predstavljene su aktivnosti koje se provode kada je u pitanju poboljšavanje prava radnika ali i svi problemi sa kojima se susreću radnici obavljajući svoje radne zadatke.

Nepostojanje Zakonske regulative kada je u pitanju zaštita na radu, nepostojanje usklađenosti liste profesionalnih bolesti u našoj zemlji sa listom Međunarodne organizacije rada (MOR), neadekvatna HTZ oprema, samo su neki od problema koji ukazuju na potrebu efikasnijeg djelovanja na rješavanju ovakvih problema.

Poseban akcent je stavljen na značaj saradnje sindikalnih organizacija sa poslodavcima, i njihovu međusobnu koordinaciju kada su u pitanju prava radnika koja im po zakonu pripadaju ali i ona za koja ne postoji zakonska regulativa ali se propisuju različitim pravilnicima na nivou pojedine organizacije.  

Obezbjeđivanjem prava radnika na adekvatno radno okruženje, bolje uslove rada, veći lični dohodak i međusobno uvažavanje pridonosi se poboljšavanju cjelokupne radne atmosfere, boljoj produktivnosti rada, većoj efikasnosti i na kraju ostarivanju ekonomske dobiti.

Navedeno je i da su edukacija i profesionalno usavršavanje od velikog značaja za podsticaj uposlenika i ovom segmentu poslovanja se mora posvetiti posebna pažnja, jer donosi dugoročne benefite za poslodavce.

Naglasak je stavljen i na uključivanje maldih u procese donošenja odluka, jer su oni pokretačka snaga svakog perspektivnog društva, koji inovativnošću, entuzijazmom, prijedlozima, mladalačkom pokretnošću, željom i upornim radom, svakako, mogu biti prelomna tačka u pokretanju procesa koji će u konačnici rezultirati stvaranju odgovornijeg društva.

Učesnici ovog sastanka su željeli poslati poruku jedinstvenog djelovanja na poboljšavanju svih uslova rada, naglašavajući da će samo zadovoljan i zaštićen radnik, kroz ostvarivanje svojih osnovnih ljudskih i radničkih prava pridonijeti sebi, zajednici i okruženju u kojem djeluje.