Novosti

14Jun

Potpisan trogodišnji Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavca i radnika JP"ŠPD ZDK"d.o.o. Zavidovići

Nakon niza sastanaka i pregovora, 13.06.2019.godine, upriličeno je potpisivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika JP “Šumsko – privrednog društva Zeničko – dobojskog kantona“, između predstavnika Uprave preduzeća i Sindikalnog odbora preduzeća.

Ovim ugovorom, uređuju se prava i obaveze radnika i prava i obaveze poslodavca, dakle ugovornih organa koje zaključuju ugovor, a osnovica pregovora je bio prethodni Kolektivni ugovor, te su oba ugovarača imali svoja polazišta koja su bila minimum za postizanje ugovora.

Novi Kolektivni ugovor definiše osnovicu za obračun plate u iznosu od 55% prosječne plate isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku, za prethodnu godinu, za mjesečni fond od 176 sati, te se koriguje za efektivni fond sati za tekući mjesec, dakle cca 489 KM, pomonožen sa koeficijentom definisanim grupom složenosti poslova, što je povećanje za ovu godinu od 3%.

Nadalje, povećava se stopa obračuna minulog rada sa 0,5 % na 0,6%, kao i naknada za topli obrok, koji će nakon stupanja na snagu ovog Kolektivnog ugovora, umjesto dosadašnjih 8,00 KM, iznositi 9,00 KM  po radnom danu uposlenika.

Takođe, prilikom odlaska u penziju, radnicima će se isplaćivati otpremnina u visini od njegove četri prosječne plate isplaćene u prethodna tri mjeseca, ili četri prosječne neto plate isplaćene u FBiH prema zadnjem objavljenom statističkom podatku za  prethodnu godinu, ako je to za njega povoljnije. Prema dosadašnjem Kolektivnom ugovoru, osnovica je bila tri plate.

Ostala prava radnika, kao što su prava na godišnji odmor i odsustva, pravo na naknadu u slučaju smrti članova porodice, pravo na prevoz, regres i druga prava, ostaju u okvirima prethodnog Kolektivnog ugovora.

Predstavnici Sindikata su, kako kažu zadovoljni sa potpisanim Kolektivnim ugovorom, jer je uvažen veliki dio njihovih zahtjeva, ali će svakako, nastaviti raditi na daljem poboljšavanju uslova rada svih uposlenika.

Glavni Sindikalni povjerenik, Saćić Džemal, kazao je da su predstavnici Sindikalnog odbora imali razumijevanja i za nedavno potpisani ugovor sa Poreznom upravom FBiH, te izdatke koje iziskuje taj ugovor, što će dodatno opteretiti poslovanje preduzeća, pa se vodilo računa da i zahtjevi u toku pregovora budu realni i prihvatljivi za ispunjavanje, bez ugrožavanja daljeg rada preduzeća.

Direktor preduzeća, Jasmin Devedžić je kazao kako je potpisan dobar ugovor, i da su postignuti pomaci koji idu u korist radnika, te da će ovaj sastav Uprave uvijek podržati pozitivne pravce djelovanja, koji idu na ruku uposlenika ali da se važne promjene mogu postići jedino kroz zajedničko djelovanje, kontrolu radne discipline, kontinuirano praćenje rada na terenu, i sinergiju svih uposlenika i njihovih nadređenih.

Zajednički stav je da prava radnika po bilo kojem osnovu nesmiju biti ugrožena te da će Uprava preduzeća i Sindikalni odbor i ubuduće raditi na poboljšavanju istih.

Ovaj Kolektivni ugovor potpisan je na period od tri godine i na snagu stupa osmog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Zeničko - dobojskog kantona.