Novosti

03Sep

U Tuzli održana ''VI šumarijada FBiH''

U organizaciji JP“Šume TK“d.o.o. Kladanj, 30.i 31.augusta 2019.godine, u krugu Kampusa Univerziteta u Tuzli, održana je "VI šumarijada Federacije Bosne i Hercegovine", na kojoj je bilo prisutno preko 300 takmičara i gostiju.  

Popularna šumarijada, bila je centar okupljanja svih preduzeća koja se bave šumarstvom u FBiH,a organizaciju su pomogli i UŠIT FBiH, Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Srednja škola za okoliš i drvni dizajn u Sarajevu, a važno je pomenuti i prisustvo gostiju iz Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske te gostiju iz Hrvatskog šumarskog društva.

(Gosti iz Turske)

Uz bogat redovan takmičarski program, manifestaciju su obilježili i kulturno umjetnički sadržaji, i naučni skup o šumama kao najvažnijem prirodnom resursu Bosne i Hercegovine.  Sva takmičenja su prošla u fer i sportskoj atmosferi a za pobjednike su upriličeni pehari i medalje, te vrijedni pokloni za takmičare u šumarskim disciplinama koje su obezbijedili sponzori.

JP“Šume TK“, u saradnji sa Organizacionim odborom, su se potrudile da cijeli događaj protekne u najboljem redu, pa su borilišta za sve discipline pripremana nekoliko dana prije otvaranja, obezbijeđen je ručak i piće za sve goste, a učesnici su imali noćenje i večeru nakon koje je uslijedio kulturno – zabavni program.

Učesnici su se borili za nagrade u sportskim disciplinama (mali nogomet, bacanje kugle, trčanje na 100, 400 i 800 metara,  skok u dalj, odbojka za žene, obaranje sa grede, gađanje vazdušnom puškom, potezanje konopca i šah), šumarskim disciplinama (okretanju vodilice, kombinovanom prorezu, preciznom prerezivanju,  zasjeku i presjeku i kresanju grana.) i fakultativnim disciplinama (presjecanje sjekirom, presjecanje dvoručnom pilom (amerikankom) i modeliranje motornom pilom i sjekirom.

Predstavnici JP“Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona“ ostvarili su značajne rezultate, a prelazni prehar konačnog pobjednika pripao je domaćinu ovogodišnje šumarijade, JP“Šume TK“.

( Elmir Višća, pobjednik u disciplini Skakanje u vreći za muškarce)

( Ekipa u disciplini Potezanje konopca)

Cilj organizatora i ove, kao i prethodnih šumarijada, je međusobno druženje, upoznavanje, gradnja dobrih odnosa, te afirmacija šumarstva.

Ovo su jedinstvene prilike kada možemo na jednom mjestu okupiti ljude koji su usko vezani za jednu struku i kada se kroz neobavezan razgovor i razmjenu iskustava, šalu i osmjeh, grade nova prijateljstva i trasiraju putevi za buduće poslovne saradnje i poduhvate.

( Sveukupni pobjednik "VI šumarijade FBiH" - JP"Šume TK" )

(Predstavnici JP"ŠPD ZDK"d.o.o. Zavidovići, pobjednici u fakultativnoj šumarskoj disciplini Brzina presjecanja amerikankom) 

Nakon završetka svih disciplina, dodijeljene su nagrade i priznanja najuspješnijim, proglašen je konačni pobjednik igara, te zatvorene ovogodišnje igre, uz čestitke i nadu za ponovnim susretima na ovakvim lijepim druženjima.