Novosti

17Sep

Preduzeće bogatije za četiri nova šumska traktora

JP“Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona“postalo je bogatije za četiri nova šumska zglobna traktora, u vrijednosti od 840.000,00 KM, bez PDV-a. Ovo je prva nabavka novih traktora od osnivanja preduzeća, a s obzirom na njihovu cijenu, svakako, se svrstava i u jednu od njegovih najvećih investicija.

Nabavljena su četri zglobna šumska traktora od kompanije „HITTNER“ iz Bjelovara, a nabavci je prethodio međunarodni tender.

„Potreba za obnovom mehanizacije nameće se već izvjesno vrijeme, i odlučili smo se za jednu ovakvu investiciju, koja će uveliko olakšati poslove na terenu, a krajnji cilj je svakako povećati produktivnost rada. Nastojimo da poboljšamo kvalitet rada u šumi, te želimo da ostvarimo što bolje rezultate kroz modernizaciju zastarjele mehanizacije, i to će biti usmjerenje kojim će ovo preduzeće težiti i u narednom periodu“, istakao je generalni direktor Jasmin Devedžić.

Od nabavljena četri traktora, dva su za poslovnu jedinicu „Šumariju Vareš“, jedan za poslovnu jedinicu „Šumariju Olovo“i jedan za poslovnu jedinicu „Šumariju Zavidovići“.

„Zaista nam je drago što je preduzeće prepoznalo potrebu za nabavkom novih traktora. Na ovaj način ćemo, mi koji zadužujemo mašine, moći lakše obavljati svakodnevne poslove i povećavati obim svog posla, te nećemo imati zastoje u radu koji su izazvani dotrajalim mašinama, što se dešavalo jako često. Novi traktori su svakako i sigurniji za posao, što je jako značajno, s obzirom da su tereni na kojima radimo najčešće jako loši, i ova nabavka će poboljšati i sigurnost svih koji učestvuju u proizvodnji“, kazao je Mirnes Ešpić, jedan od radnika koji je zadužio novi traktor.

Preduzeće je u prethodnih par godina nabavilo veliki broj voznih jedinca i ovakakv trend će se nastaviti i ubuduće.

Zamjena mašina koje su stare preko trideset godina, novim, znači i manje kvarova i manje izdataka za rezervne dijelove.

Važno je napomenuti da se sredstava za obnovu mehanizacije pažljivo planiraju i da ova nabavka nikako neće ugroziti poslovanje preduzeća.