Novosti

22Nov

Uposlenici Uprave preduzeća i odred izviđača "KLEK" iz Zavidovića, u zajedničkoj akciji pošumljavanja

Dio onoga što je nama šuma dala, moramo vratiti šumi. Ovo je parola pod kojom su uposlenici Uprave preduzeća, predvođeni izvršnim direktorom za ekonomsko - finansijske poslove, Antom Perkovićem, počeli akciju pošumljavanja.

Pošumljavanje je obavljeno u odjelu 210. GJ“Gostović“, a zasađeno je 1.300 sadnica jele. Pripremu i nadzor na radovima, vršili su radnici poslovne jedinice „Šumarije Zavidovići“, koji su, osim toga, učestvovali i u sadnji.

„Jednom je John Kennedy ispričao da je jedan francuski maršal naredio svom vrtlaru da zasadi jedno stablo. Vrtlar mu je prigovorio da drvo raste sporo i da neće dosegnuti punu zrelost još stotinu godina. Maršal je zatim rekao: „ Nemamo vremana za gubljenje, posadite drvo već ovoga poslijepodneva“. Poučen ovom pričom, zajedno sa svojim kolegama dao sam doprinos ovoj akciji pošumljavanja, svjestan da u jeku protesta u vezi sa klimatskim promjenama moramo uraditi nešo za našu planetu zemlju“, rekao je jedan od učesnika.

Akciji pošumljavanja su se pridružili i članovi odreda izviđača „KLEK“, predvođeni starješinom odreda Nadijom Imširović koja je kazala da je zadovoljstvo učestvovanje u ovakvoj akciji, jer je društveno – korisnog i edukativnog karaktera a navela je i da je neprocjenjiva vrijednost provesti dan van gradske buke, smoga i stresa koje nam svakodnevnica donosi.

U radnoj atmosferi čula se i pjesma, što je dodatno uljepšalo dan a mladi izviđači su poručili da će se uvijek rado odazvati ovakvim akcijama.  

Ovo je još jedan od primjera dobre saradnje svih naših poslovnih jedinica sa udruženjima građana, i sve više se razna udruženja, aktivisti, grupe građana, volonteri, interesuju za akcije pošumljavanja.

Radovi uzgajanja šuma obavljaju se s ciljem povećanja kvaliteta odnosno vrijednosti drvnih proizvoda, zdravlja i vitalnosti šume, ali i povećanja njenih općekorisnih vrijednosti. Dugogodišnja tradicija koju ovo preduzeće njeguje kada su u pitanju šumsko – uzgojni radovi je garant da se svi radovi obavljaju na način koji će omogućiti održavanje prirodne strukture šume te osigurati njenu stabilnost, biološku raznolikost i potrajnost prihoda. Samo pravilno izvršeni radovi, šumu će dovesti do stadija najveće proizvodnje, stabilnosti i prirodne obnove.

U svim akcijama pošumljavanja koje se realizuju u saradnji sa JP“Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona“, obezbijeđen je stručni nadzor, alat, sadni materijal i prevoz do lokacije.