Novosti

22Mar

22.mart, Svjetski dan voda

I baš kao što je u prirodi sve vezano i zavisi jedno od drugog, tako je i utjecaj šume na vodu i obrnuto jedan od ključnih procesa u održavanju života na Zemlji. Simptomatično je i da se Svjetski dan šuma obilježava 21. marta a Svjetski dan voda obilježava dan kasnije, 22.marta.

Svjetski dan voda obilježava se s ciljem podizanja svijesti javnosti i usmjeravanje globalne pažnje na značaj i važnost vode, te promociju održivog korištenja postojećih vodnih resursa.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana voda je  "Vrednovanje vode" i upućuje na razmatranje vrijednosti vode i šta ona znači svakome od nas.

Samo sveobuhvatnim razumijevanjem prave i višestruke vrijednosti vode možemo je zaštititi, a ukoliko zanemarimo bilo šta od njene vrijednosti, bilo da se radi o njenom značaju za zdravlje, higijenu, dostojanstvo i produktivnost ljudi, ili značaju za razvoj privrede, možemo se dovesti u opasnost lošeg upravljanja ovim ključnim i nezamjenjivim prirodnim resursom.

Vrednovanje vode sa različitih aspekata, ukazuje na neizbježan zaključak, da je voda neophodna za opstanak svih živih bića na planeti. Međutim, poražavajuća je činjenica da je upravo čovjek taj koji svojim djelovanjem u najvećoj mjeri ugrožava vode a samim time i sebe kao samo jednu od karika prirodnog lanca.

Oneštećenje okoline i klimatske promjene širom svijeta potiču alarmantne krize s nestašicom vode, a nebrigom o ekosistemu znatno smanjujemo mogućnost za pitku vodu svim ljudima na planeti kao i njihov opstanak i napredovanje.

I ponovo je priroda ta koja nam nudi rješenje i koja ima potencijal za rješavnje mnogih aktuelnih problema sa vodom i vodnosnabdijevanjem.

Sadnjom šuma, sprječavaju se erozije tla i nastanak bujica a ponovnim povezivanjem rijeka s njihovim naplavnim područjima i obnavljanjem močvarnih područja, moguće je ponovno uspostavljanje ravnotežnih vodenih ciklusa i poboljšanje ljudskog zdravlja i života.

Čovjek mora postati svejstan svoje uloge u zaštiti ovog prirodnog bogatstva koje je usko vezano sa zdravljem, biodiverzitetom i energjom.  Stoga je konstantno apleovanje i ukazivanje na benefite koje od vode imamo i posljedice koje ćemo imati ukoliko nebudemo odgovorno upravljali ovim resursom, neophodno, jer svaki korak koji napravimo sada, odrazit će se na budućnost cijele planete.  

Neophodna je edukacija javnosti o vrijednosti vode i značaju njenog očuvanja kako bi se animirala na uključivanje u kreiranje i realizaciju planova upravljanja vodom, jer vodeni resursi nisu neograničeni a zalihe pitke vode se ubrzano smanjuju.

Posebno je značajno edukovati najmleđu populaciju da kroz obrazovanje uče da vole prirodu, da je poštuju, da se brinu o zaštiti životne sredine, da štede i štite vodu u svakoj prilici, jer će upravo oni u budućnosti donositi odluke o daljem razvoju čovješanstva.

Već smo postali svjesni da bez ovede nema života a u godinama koje dolaze voda će biti jedno od glavnih ekološkoh, ekonomskih i zdravstvenih pitanja.