Novosti

23Apr

Održan sastanak o implementaciji projekta„Aplikacija za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu uz pomoć građana“

U konferencijskoj sali hotela Carpe Diem, u Zenici, 21.04.2021. godine, održan je kick-off sastanak za implementaciju projekta „Aplikacija za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu uz pomoć građana“. Sastanak je organizirala nevladina organizacija Incijativa za šumarstvo i okoliš – fea (eng. Forestry and Environmental Action), koja je i otpočela implementaciju ovog projekta. On se realizuje u sklopu programa „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“ čiji je primarni implementator nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI), a koji je finansijski podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Cilj ovog projekta je da se uz pomoć građana, a u saradnji sa svim relevantnim institucijama, radi na smanjenju i sprječavanju pojave ilegalnih aktivnosti u šumarstvu, sa osvrtom na ilegalne sječe, kroz razvoj aplikacije čiji će glavni korisnici biti preduzeća šumarstva i uprave za šumarstvo u pilot kantonima (Kanton Sarajevo i Zeničko – dobojski kanton). Projektom se, također, planira raditi na utvrđivanju načina prikupljanja podataka o ilegalnim sječama kao i o transparentnijem i potpunijem objavljivanju informacija u zvaničnim izvještajima.

Sastanak je vodila koordinatorica projekta, Lejla Hukić, koja je, nakon uvodne riječi održala dvije prezentacije, pri čemu je u prvoj predstavila cijeli projekat, njegove ciljeve, kao i očekivane rezultate, a u drugoj je iznijela akcioni plan projekta, uloge i odgovornosti implementatora, kao i samih partnera projekta. Zatim je uslijedila diskusija vezana za Akcioni plan projekta, saradnju i uključivanje. Također, dogovoreno je potpisivanje Memoranduma o saradnji i imenovanje odgovornih osoba ispred institucija kao naredni korak u implementaciji projekta. Osim navedenog, razgovarano je i o poteškoćama, kao i o načinu prevazilaženja istih, te o iskustvima učesnika kada su u pitanju ilegalne sječe u šumarstvu. Sastanak je završen zaključcima i najavom narednih aktivnosti u implementaciji projekta.

Sastanku su prisutvovali predstavnici Kantonalne uprave za šumarstvo, Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Zeničko – dobojskog kantona, MUP ZDK -a, te Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije.

Sastanku su prisustvovali i uposlenici Službe za zaštitu i certificiranje šuma našeg preduzeća.