Novosti

26Apr

Težak vikend iza nas, evidentirano nekoliko požara

Težak vikend je iza nas, kada su u pitanju šumski požari.

Na području poslovne jedinice“Šumarije Zenica“ u subotu je na površini 3 ha, izbio šumski požar u odjelu 12, GJ“Nemila – Bistričak“, gdje je gorelo nisko rastinje, a bili su prisutni i radnici PJ“Šumarije  Zenica“, predstavnik KUŠ, policija i jedno vatrogasno vozilo koje je, tek nakon konsultacija sa komandirom pomoglo oko gašenja.

U istoj poslovnoj jedinici, u nedelju su aktivirana još tri požara, u odjelu 164 GJ“NP“, na granici sa Kaknjom, u odjelu 75 GJ“BG“, te u odjelu 30 GJ“SR“na granici sa Travnikom, koji je izbio na miniranom području.

Svi su na vrijeme lokalizovni, bez veće materijalne štete. 

Također, u odjelu 141, GJ“NB“, poslovna jedinica „Šumarija Žepče“, došlo je do izbijanja požara, koji je prema svemu sudeći izazvan paljenjem divlje deponije smeća, te se vatra proširila na nisko rastinje. Zahvaljujući reakciji mještana i radnika PJ“Šumarije Žepče“, požar je saniran bez veće materijalne štete.

Sinoć, negdje iza 20 sati, dojavljeno je izbijanje požara na području gazdovanja PJ“Šumarije Tešanj“, u odjelu 116 GJ“DVU“. Požar je izbio na obližnjim njivama, da bi se vremenom proširio do rubova šume.

Pravovremenom reakcijom uposlenika poslovne jedinice „Šumarije Tešanj“, požar je lokalizovan i na svu sreću nije zahvatio visoka stabla.

Iako je lokalitet požara udaljen sedamdesetak kilometara od Tešnja, deset uposlenika našeg preduzeća, sa naprtnjačama i lopatama, krenulo je da zaustavi vatrenu stihiju i zahvaljujući njihovoj intervenciji spriječena je veća katastrofa. Uposlenici su na terenu ostali do dugo u noć. 

Mada, skoro svakodnevno, upozoravamo građane da vode računa prilikom čišćenja pljoprivrednih površina te da ne pale vatru u blizini šuma, i ovaj vikend su nesavjesni građani uradili upravo suprotno.

Ponovo apelujemo na sve koji borave ili se kreću u blizini šume da budu savjesni i da bezbrižni izlet u šumi ne pretvore u još jednu neprespavannu noć naših uposlenika, koji svake godine podnesu najveći teret kada dođe do pojave šumskih požara.

Ovo se odnosi i na poljoprivrednike, koji pale svoje posjede, što nerijetko rezultira proširivanjem na šumu a kada dođe do šume, požar je jako teško kontrolisati i zaustaviti, a materijalne štete se mjere hiljadama maraka.