Novosti

30Jul

Održana konferencija o stanju i perspektivama u šumarstvu i preradi drveta

Javno preduzeće“Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona“d.o.o. Zavidovići, učestvovalo je na poslovnoj konferenciji koja je organizovana od strane Agencije za promociju BiH privrede „EventExpo – Kupujmo i koristimo Bosansko i Hercegovačko“ i Drvnog klastera BiH “Namještaj i drvo”.

Konferencija se odvijala kroz tri panela i glavnu tematsku raspravu naziva "Šumarstvo i primarna prerada drveta - trenutno stanje i perspektive".

Konferenciji je prisustvovao i Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zeničko – dobojskog kantona, Mirsad Hadžić, koji je u svom obrćanju istakao da će Vlada ZDK, u narednom periodu, kao i do sada pružati punu podršku razvoju šumarstva i drvoprerađivačkog sektora kroz projekte od zajedničkog začaja.

Osim predstavnika Vlade ZDK, konferenciju su podržali i Privredna/Gospodarska komora FBiH, te predstavnici općina Kakanj i Zavidovići.

Prisutnima se putem videolinka obratio i Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, kazavši da je potencijal za razvoj drvoprerađivačke industrije u našoj zemlji ogroman, te da nema razloga za zaostajanjem za razvijenim zemljama Europe kada je ova grana privrede u pitanju, s obzirom da imamo prirodni resurs koji nam to može omogućiti.

Brojni učesnici panel diskusija govorili su o trenutnom stanju u šumarstvu te o načinu na koji su šumarstvo i drvoprerađivački sektor dva osnovna stuba razvoja Zeničko – dobojskog kantona ali i privrede u Bosni i Hercegovini.

„Jako je važno da svi zajedno radimo na jačanju privrede, jer samo zajedničkim snagama možemo pokrenuti procese u našoj državi, a od posebnog je značaja povećati svijest domaćeg stanovništva o značaju kupovine domaćih proizvoda, jer na taj način doprinosimo jačanju privrede i stvaranju boljeg životnog standarda te kvalitetnijeg načina življenja“kazao je Generalni direktor preduzeća Jasmin Devedžić.  

Kroz panel diskusije čiji je moderator bio Irfan Kasumović, prisutni su se osvrnuli i na uvoz nekvalitetnih sortimenata iz sanitarnih sječa iz inostranstva, koji prati i uvoz bolesti drveta, na problem sa nepostojanjem Zakona o šumama na nivou FBiH, ilegalnim sječama u šumarstvu, zastarjelim standardima za krojenje šumskih drvnih sortimenata, te o poremećajima na tržištu koje je uzrokovala pandemija korona virusa.

Osim o temi šumarstva, razgovaralo se i turizmu i zaštiti okoliša, te o načinima na koji se šumarstvo i turizam mogu razvijati kroz međusobno nadopunjavanje s obzirom da je sve veći interes turista za boravak u prirodi.

Panelisti su se osvrnuli i na značaj razvoja turističkih destinacaija koje će doprinijeti razvoju lokalnih zajednica, a zajednički zaključak konferencije je da sve interesne strane, od lokalnih zajednica, korisnika šuma, Vlada, realnog sektora, udruženja, moraju dati svoj doprinos jačanju i razvoju privrede naše zemlje.