Novosti

01Sep

U Bosanskoj Krupi održana VII Šumarijada FBiH

27.08. i 28.08.2021. godine, u Bosanskoj Krupi, održana je VII šumarijada, tradicionalno okupljanje svih preduzeća koja gospodare šumama na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Manifestacija, je kao i u godinama ranije, privukla veliki broj šumara i šumarki širom zemlje, te brojnih gostiju.

Među gostima su bili Premijer Vlade ZDK, Mirnes Bašić, Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK, Hadžić Mirsad, Ministar finansija, Lovrić Josip, te Direktorica Kantonalne uprave za šumarstvo ZDK, Elezović Nevzeta. 

Ovogodišnjem okupljanju šumara i šumarski Federacije BiH, prisustvovali su i predstavnici Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva FBiH, predstavnici Hrvatskih šuma i šuma Republike Turske.

Vrijedni domaćini su se potrudili da sve prođe u najboljem redu, a dobro raspoloženje učesnika nije pokvarilo ni loše vrijeme.

Učesnici su se borili u šumarskim disciplinama, kao što su modeliranje, precizno presijecanje, kombinovani rez i ovo su discipline koje su posebno cijenjene, ali veliku pažnju su privukle i sportske discipline, kao što su mali nogomet, odbojka, trčanje, te potezanje konopca, koje je uvijek atraktivna disciplina.

Iako je šumarijada koncipirana kao takmičenje, na kojem se najboljima uručuju medalje za uloženi trud, većina je stava da je međusobno druženje i razmjena iskustava ipak najvažnije što se ponese sa ovakvih manifestacija.

Pobjednik ovogodišnje šumarijade, koji je ujedno osvojio i prelazni pehar je preduzeće ŠGD“Hercegbosankse šume“d.o.o. Kupres.

Fer play i pozitivan duh koji su svi učesnici pokazali na ovom takmičenju, osjetio se tokom dva predivna krajiška dana sa kojeg su učesnici poniijeli medalje i nova iskustva.

Predstavnici našeg preduzeća, osvojili su medalje i u šumarskim i sportskim disciplinama.

Prvo mjesto u disciplini "brzina presijecanja amerikankom" osvojili su Munib Kovačević i Nermin Alajmović.

Prvo mjesto u disciplini „šah“, osvojio je Mihret Salamović.

Drugo mjesto u disciplini „presijecanje sjekirom“, osvojio je Zubača Aziz.

 Drugo mjesto u disciplini „trčanje 400 m za žene“, osvojila je Amila Spahić.

Treće mjesto u disciplini „modeliranje motornom pilom i sjekirom, osvojio je Dalibor Pendić.

Treće mjesto u disciplini „skok u dalj“ osvojio je Žigić Admir.

Treće mjesto u disciplinama „trčanje na 100 m za muškarce“ i „trčanje na 800 m za muškarce“, osvojio je Haris Džafo.

Treće mjesto u disciplini „bacanje kugle“, osvojio je Rotić Aldin.

Treće mjesto u disciplini „trčanje u vreći 40 m za muškarce“osvojio je Džakmić Adnan.

Treće mjesto u ekipnom takmičenju „mali nogomet“osvojili su : Nikola Trogrlić, Hasib Imširović, Jasmin Softić, Adis Avdić, Alen Menzilović, Muamer Durić, Nazif Hajrić, Haris Džafo, Mirza Muminović i Alidn Rotić.

Čestitamo domaćinima na kvalitetnoj organizaciji, zahvaljujemo im se na gostoprimstvu i nadamo se budućim zajedničkim druženjima.