Novosti

04Oct

Uspješno završen nadzor FSC certifikata za ŠPP"Olovsko" i glavna ocjena za ŠPP"Krivajsko"

U periodu od 27. septembra do 01. oktobra, u našem preduzeću su boravili ovlašteni certifikatori certifikatorske kuće „Soil Association“ iz Velike Britanije, Valeria Drury, Miles Drury, Hrvoje Boras i Krešimir Čolić, koji su u toku sedmice pregledali dokumentaciju i obavili terenske obilaske na dva šumskoprivredna područja, kojim gospodari naše preduzeće.   

Sedmica je bila poprilično aktivna a izvršeni su obilasci terena za ŠPP“Olovsko“na području poslovne jedinice „Šumarije Olovo“, gdje je rađena kontrolna ocjena prošlogodišnjeg certifikata, kao i za ŠPP“Krivajsko“, gdje je vršena glavna ocjena za dobijanje certifikata za ovo područje, te su terenski obilasci vršeni na području poslovne jedinice „Šumarije Zavidovići“, poslovne jedinice „Šumarije Zenica“ i poslovne jedinice „Šumarija Žepče“.

Sve provedene aktivnosti je koordinirala Služba za zaštitu i certificiranje šuma, a terenskim obilascima su prisustvovali i rukovodioci poslovnih i radnih jedinica na kojima su auditi rađeni.

Nakon iscrpljujuće sedmice, u prelijepom ambijentu rasadnika u Olovu, na lokalitetu Ajdinovići, održan je završni sastanka sa certifikatorima koji su prisutnima predstavili rezultate petodnevnih aktivnosti tokom svog boravka u preduzeću.  

Završnom sastanku su osim auditora, prisustvovali i generalni direktor preduzeća, Jasmin Devedžić, izvršni direktor za pravne poslove, Čamdžić Mesud, te rukovodioci poslovnih i radnih jednica na kojima su vršeni auditi kao i radnici Službe za zaštitu i certificiranje šuma.

Izvještaj o zabilježenom stanju, prisutnima je predstavila gospođa Valerija Drury, koja je kazala da je tim zadovaljan viđenim stanjem, te da nisu uočene neusaglašenosti, a posebna pohvala za rad i organizaciju odnosila se na kontrolu provedenu u ŠPP“Olovsko“, odnosno u Poslovnoj jedinici „Šumariji Olovo“.

„U ovih nekoliko godina, koliko radimo na dobijanju certifikata, i njegovom zadržavanju, napravljen je znatan iskorak,  odnosno zaokret ka cjelokupnoj promjeni psihologije i odnosa prema šumama, jer posjedovanje certifikata nije samo puko slovo na papiru, nego pravilo ponašanja koje održavamo kroz svoje poslovanje“, kazao je generalni direktor preduzeća, Jasmin Devedžić.  

 

Prisutnima se također obratio i dr.sci.Zahirović Kenan, Rukovodilac službe za zaštitu i certificiranje, koji se zahvalio svima koji su radili na auditu a posebno radnicima, koji su uvijek na visini zadatka.

Konačani rezultati audita, bit će poznati uskoro, kada ćemo, nadamo se osim za ŠPP“Olovsko“ i ŠPP“Gornjebosansko“, dobiti i certifikat za ŠPP“Krivajsko“.

U toku naredne godine, planirana je certifikacija za ostala dva područja ŠPP“Kakanjsko“ i ŠPP“Natron – Usorsko – Ukrinsko“, i time će cijeo područje gospodarenja biti pokriveno FSC certifikatom.