Novosti

29Mar

Policijski službenici se intenzivno uključuju u prikupljanje informacija vezanih za nastanak šumskih požara

Iako od početka marta, Javno preduzeće „Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići, upozorava građane o značaju odgovornog ponašanja prilikom kretanja i boravka u šumi a institucije na aktivno uključivanje u rješavanje problema sa požarima, situacija sa šumskim požarima je iz dana u dan sve teža.

O alarmantnosti stanja sa šumskim požarima na području kantona, govori i podatak da su u 2022. godini, ili od početka marta ove godine, na području gospodarenja preduzeća, zabilježena 84 požara. Usporedbe radi, tokom čitave prošle godine, evidentirano je sveukupno 69 šumskih požara na području cijelog kantona.

Uznemirujuće slike šumskih požara, koji se uz pomoć vjetra nekontrolisano šire, i za sobom ostavljaju nesagledive posljedice po šumske ekosisteme postale su naša svakodnevnica.

Iako, gašenje požara preduzeće stavlja u prioritete, i prilikom izbijanja angažuje radnike i vlastita sredstva, preduzeće nema kapacitete da gasi ovako veliki broj požara u ovako kratkom intervalu, gdje se na području jedne šumarije zna desiti da je istovremeno aktivno i nekoliko požara.

Radnici ovog preduzeća, svake godine, podnesu najveći teret kada su u pitanju šumski požari, i danonoćno se bore za lokalizovanje požara i sprječavanje šteta većih razmjera, te još jednom apelujemo na sve građane da posvete pažnju mjerama zaštite od požara, te da prilikom posjete izletištima i šumskim kompleksima ne pale vatru, ne bacaju opuške od cigareta i drugo što može uzrokovati požare, kao i da poduzmu sve potrebne mjere koje doprinose sprječavanju izbijanja šumskih požara.

Osim toga, posebnu pažnju skrećemo poljoprivrednicima prilikom izvođenja proljetnih radova na čišćenju livada i obradivih površina, spaljivanjem niskog rastinja, korova i slično, jer je najveći broj požara izazvan upravo na ovakav način.

Napominjemo da je Krivičnim Zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, za izazaivanje šumskog požara zbog kojeg nastupi šteta velikih razmjera, ili istovremeno izazivanje više šumskih požara, propisana kazna zatvora od jedne do osam godina.

Iz gore navedenih razloga, a na osnovu saopćenja MUP ZDK, upozoravamo građane i da će u narednom periodu, policijski službenici biti intenzivnije uključeni u prikupljanju informacija vezanih za nastanak požara, te postupati po svim prijavama za nastanak istih, a protiv lica za koje budu postojali osnovi sumnje da su izazvali požar, bilo sa umišljajem ili iz nehata, preduzet će se odgovarajuće mjere u okviru utvrđenih nadležnosti.

Kako je već ranije naglašavano, za gašenje požara je jako važna pravovremena prijava nastanka požara, te je potrebno da svaki građanin, ukoliko primijeti požar, o istom obavijesti nadležne institucije, profesionalnu vatrogasnu stanicu, policijsku stanicu, službu civilne zaštite ili Javno preduzeće“Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona“d.o.o. Zavidovići.

Dakle, pozivamo sve građane i institucije da zajednički zaštitimo najvrjednije prirodno bogatstvo naše zemlje te spriječimo ugrožavanje šumskih ekosistema, s obzirom da su štete izazavane požarima nesagledive u ekonomskom, ekološkom i svakom drugom pogledu.

Čuvajmo šume od požara!