Novosti

22Apr

Danas je Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje, obilježava se 22.aprila, u više od 150 zemalja širom svijeta. Namjera je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.

Međutim, samo ukazivanje na probleme, više nije dovoljno, već je potrebno napraviti odvažne korake kako bi se zaštitila planeta Zemlja a samim time i cjelokupno čovječanstvo.

Dugogodišnje iskorištavanje prirodnih resursa bez njihovog obnavaljana, dovelo je mnoge biljne i životinjske vrste do istrebljenja, a klimatske promjene su već uveliko vidljive i izazivaju sve veće prirodne katastrofe kao što su poplave, cunamiji, ekstremne suše.

Planeta se užurbano zagrijava i glavni krivac za takvo stanje je čovjek, koji je svojim nesavjesnim djelovanjem, planeti nanio bolne rane koje će teško zacijeliti ukoliko se ne počne sa konkretnim djelovanjima, što je pokazatelj da više nema vremena za upozorenja i razne načelne saglasnosti za njenu zaštitu.

Sutra je već danas a posvećivanje jednog dana planeti je zaista malo, s obzirom na njeno trenutno stanje.

Čovjek je oduvijek razmišljao šta planeta Zemlja može dati njemu, i ona je zaista bila milostrdna, međutim, vrijeme je da počnemo razmišljati o tome koliko mi možemo dati našoj planeti, da joj vratimo bar mali dio onoga što ona nama vijekovima poklanja.

Obilježavanje Dana planete zemlje je važno za sve generacije, jer podsjeća i male i velike, da bez očuvanja raznolikosti naše planete, na kojoj se mora insistirati, ni čovječanstvo neće preživjeti.

Važno je da, ne samo ovaj dan, nego svaki dan podsjećamo jedni druge, da prirodni resursi nestaju ukoliko se ne obnavljaju, da se ponašamo odgovorno prema vodi, šumi, vazduhu, zemlji, jer samo tako ćemo i u budućnosti moći koristiti benefite od istih, i kroz održivo upravljanje resursima unaprjeđivati našu civilizaciju.