Novosti

30May

Prvi međunarodni sajam šumarstva i šumarskih storjeva "LIGNUM EXPO - LEB 2022", održan u Gradačcu

Prvi međunarodni sajam šumarstva i šumarskih strojeva "LIGNUM EXPO - LEB 2022" održan je u Gradačcu u periodu od 26. do 28. maja 2022. godine, a osnovni cilj manifestacije je povećanje svijesti o značaju šuma i korištenja obnovljivih izvora energije sa akcentom na proizvodnju biomase u zaštiti čovjekove okoline kroz praćenje trendova u šumarstvu i drvnoj industriji.

Sajam je bio izložbeno – prodajnotg karaktera, gdje su na samom sajmištu prezentovani strojevi i njihov rad, i ovo je prvi ovakav sajam na području Jugoistočne Evrope, a osim domaćih, priustvovali su i inozemni izlagači.

 

Među njima su proizvođači radnih strojeva forwardera (Ponesse, John Deere, Valmet), iverača za drvo (Albach, Mus Max), radnih traktora (Timber Jack), kamiona šticara i schubboden/šuboden za prijevoz sječke i biomase, šumskih prikolica, vitla, automatskih cjepača za drvo, žičara, bagera sa škarama za drvo, harvestera za sječu te drugi izlagači motornih pila, gusjenica, lanaca za strojeve.

Osnovna zamisao organizatora sajma je susret proizvođača mašina i privrednih subjekata radi razmjene iskustava i razvoj potencijalne buduće saradnje, a s obzirom na prirodno bogatstvo šumom kojim naša država raspolaže, potrebno je promovisati nove i moderne trendove u sektoru šumarstva.

Osim prezentacije rada mašina, prezentacije na temu planskog iskorištavanja šuma, održali su i predstavnici Šumarskog fakulteta u Sarajevu te JP”Šume Tuzlanskog kantona”.  

Sajmu su drugog sajamskog dana prisustvovali i predstavnici JP”Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona”d.o.o. Zavidovići.