Novosti

31Oct

Učenici akcijama pošumljavanja uljepšavaju jesenje dane

Akcije pošumljavanja u okviru aktivnosti „Kao prvo, posadi drvo“, provode se širom Zeničko – dobojskog kantona, a lijepo vrijeme i natprosječne temperature za ovaj period godine, učesnicima uljepšavaju ovo divno iskustvo boravka u prirodi i sadnje novih stabala koja će u godinama ispred nas, kroz prirodne procese, znati kako da zahvale onima koji su se odazvali akcijama.

Vareški srednjoškolci, kojima se pridružio i odred izviđača ovog grada, njih 47, udruženim snagama su zasadili 1.175 sadnica smrče u odjelu 94 „GTB“.

S obzirom da su same aktivnosti pošumljavanja vezane za edukaciju učenika o značaju šuma i vlastitom doprinosu u njihovom očuvanju i podmlađivanju, vodi se računa da sve akcije budu propraćene i teorijskim predavanjima u kojima voditelji akcija iz preduzeća, objasne učenicima pravilan način sadnje, te istaknu ulogu koju šuma ima u očuvanju života na planeti ali i na koji način mi kao pojedinci možemo dati doprinos za poboljšanje svijesti o značaju šume za čovjeka.

U Zavidovićima su u okviru iste akcije učenici Osnovne škole „Vozuća – Ribnica“, zasadili 200 sadnica bijelog bora u slivu Male Maoče.

Osnovne i srednje škole u Visokom, njih jedanaest, također su se odazvale akcijama, a sadili su u školskim dvorištima, izuzev Osnovne škole "Safvet beg Bašagić", koja je u saradnji sa Semirom Osmanagićem, sadila u arheološkom parku Ravne. 

Sadni materijal je proizveden u rasadnicima preduzeća.

Aktivnosti na akcijama sadnje drveća će se nastaviti i u narednom periodu u zavisnosti od vremenskih prilika.