Novosti

08Jun

Generalni direktor i resorni ministar posjetili poslovnu jedinicu "Šumariju Vareš" i Općinu Vareš

Generalni direktor preduzeća, Hasić Hasan i Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK, Vinko Marić, jučer su posjetili jednu od najvećih poslovnih jedinica u preduzeću “Šumariju Vareš”, a posjeta je uključivala i sasatanak u Općini Vareš, gdje su razgovarali sa općinskim načelnikom Zdravkom Maroševićem i predsjedavajućom općinskog vijeća Mahirom Brkić.

Sa rukovodstvom poslovne jedinice se razgovaralo o aktivnostima koje se provode u ovoj poslovnoj jedinici na realizaciji zadataka predviđenih planovima za ovu godinu, te potrebama koje ova poslovna jedinica ima vezanim za sredstva rada, mehanizaciju i prevozna sredstva, kao i načinima na koji Uprava društva ali i resorno ministarstvo mogu utjecati na poboljšanje uslova rada.

Resorni minstar, Vinko Marić je kazao kako je ovo poslovna jedinica sa respektabilnim potencijalom, koja u svakom trenutku može ispuniti zacrtane ciljeve, te da kao takva ima punu podršku ministarstva u iznalaženju načina za omogućavanje efikasnijeg ostvarivanja poslovnih planova i obezbjeđenje kvalitetnijih uslova rada, kao što je opremanje sopstvenih radioničkih kapaciteta za potrebe održavanja mehanizacije, umjesto plaćanja kirije za prostorije koje se trenutno koriste.

Načelnik Općine Vareš je istakao da je ponosan na prirodno šumsko bogatstvo ove općine te naglasio da je saradja općine sa resornim ministarstvom i preduzećem koje gazduje šumama na području kantona od ključnog značaja za očuvanje šume za buduće generacije. Naglašen je značaj međusobne saranje kada je upitanju ekološka zaštita i očuvanje vodozaštitnih zona, a između ostalog, dogovorena je i saradnja na održavanju lokalnih puteva kojim se izvoze drvni sortimenti.

Generalni direktor preduzeća, Hasić Hasan, izrazio je spremnost na saradnju sa lokalnom zajednicom koja je od ključnog značaja za nesmetano gospodarenje šumama, napominjući da je sve eventualne probleme potrebno partnerski rješavati.