Novosti

15Jun

Upriličena prva zvanična posjeta JP"Šume TK"

Dana 14. juna 2023. godine, prvu zvaničnu posjetu JP „Šume TK“ d.d. Kladanj, upriličili su Izvršni direktor za tehničke poslove, Helja Admir, Izvršni direktor za ekonomsko komercijalne poslove, Zukić Dželil i rukovodilac PJ"Šumarije Olovo", Kopić Enez. 

Formalni dio posjete započeo je u prostorijama generalnog direktora JP „Šume TK“ d.d. Kladanj, Almira Huskića, koji je poželio dobrodošlicu gostima naglašavajući značaj ove posjete za buduću saradnju ova dva šumskoprivredna društava.

Na sastanku je od strane tehničkih sektora dogovoren obilazak puta za Tumar (Perovići), kao i zajednički interes vezan za sanaciju gore pomenutog kamionskog puta. Osim navedene putne komunikacije, dogovorena je i zajednička rekonstrukcija i sanacija putne komunikacije „Muška voda – Srebrnica“, koji predstavlja zajednički interes kada je u pitanju ekspolatacija drvne mase dvaju poslovnih jedinica, odnosno PJ „Olovo“ i Š.G “Konjuh” Kladanj. Važno je napomenuti da je i dosadašnja saradnja između ove dvije organizacione jedinice, bila na zavidnom nivou, s obzirom da su većim dijelom i u prošlosti bile okrenute međusobnoj saradnji.                                               

Također, dogovoreno je i formiranje zajedničke komisije koja bi izvršila detaljno i trajno obilježavanje granica između dva šumskogospodarska/šumskoprivredna područja, koje u administrativnom smislu predstavljaju i granice između općina, odnosno kantona. 

Tema sastanaka je bila i zajednička institucionalna aktivnost na promjeni Federalne "Odluke o načinu prodaje šumskih drvnih sortimenata porijeklom iz državnih šuma", a osim toga, prezentovane su i aktivnosti na izmjenama Zakona o šumama ZDK.

Razgovaralo se i o daljim pravcima djelovanja koji se tiču  praćenja realizacije preporuka iz Izvještaja ureda za reviziju institucija BiH.  Naglašena je i obostrana spremnost da se pruži svaki vid pomoći, kako savjetodavne, tako i praktične s ciljem uočavanja nedostataka i otklanjanja istih, a koji prate cjelokupno poslovanje oba šumskoprivredna društva. 

Konstatovano je i da su izuzetno otežani uslovi rada i neobično dug kišni period u protekla dva mjeseca, uveliko onemogućili izvršavanje postavljenih ciljeva i planova proizvodnje, te dodatno opteretili proizvodne procese u oba šumskoprivredna društva. 

Zajednički stav i svojevrstan zaključak sastanka je da je potrebno sistematsko djelovanje kako bi se šumarska preduzeća predstavila javnosti u pravom svjetlu i srušila najčešća percepcija javnosti o šumarstvu, koju ona svodi na sjekiru i trupac, i to isključivo u negativnom svjetlu.

Na kraju posjete istaknuto je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u zajednički izvršenim zadacima, kao i spremnost na buduću zajedničku saradnju u ovoj i narednim godinama.