Novosti

20Jun

Posjeta generalnog direktora i resornog ministra poslovnoj jedinici "Šumarija Olovo" i Općini Olovo

Novoimenovana Uprava društva je tokom prošlog mjeseca posjetila većinu poslovnih jedinica te su sagledani svi aspekti poslovanja preduzeća, kao i dalji pravci djelovanja. Nerijetko je tokom posjeta, sastancima prisustvovao i resorni ministar, Vinko Marić, dajući punu podršku radu Uprave društva ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK.  

Tako su zajedničku posjetu najvećoj poslovnoj jedinicu u sastavu preduzeća, poslovnu jedinicu „Šumariju Olovo“ i Općinu Olovo, posjetili generalni direktor preduzeća, Hasan Hasić i Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK, Vinko Marić.

S obzirom da se radi o najvećoj poslovnoj jedinici u sastavu preduzeća, Ministar Marić je istakao značaj saradnje sa lokalnom zajednicom te se razgovaralo o održavanju putne infrastrukture kroz zajedničko javno partnerstvo od koje će koristi imati Općina Olovo a preduzeće uštedjeti značajna sredstva. 

Sastanak u poslovnoj jedinici „Šumarija Olovo“, održan je sa rukovodiocem poslovne jedinice i radnih jedinica, gdje je posebno naglašen problem sa nedostatkom kvalifikovane proizvodne radne snage, ali i velikog broja radnika na bolovanju sa ograničenom radnom sposobnošću, što najvećim dijelom opterećuje rad poslovne jedinice.

Također, navedeno je i da prioritet treba staviti na obnovu zastarjele građevinske mehanizacije koja je ključna za gradnju i održavanje šumskih puteva.

„Olovo je kraj sa dugom šumarskom tradicijom i velikim šumsko – privrednim potencijalom i nadam se da će i ubuduće biti lider kada su u pitanju zacrtani poslovni rezultati, koje ćemo zajednički, uz podršku kooperanata, ostvarivati na području ove ali i ostalih poslovnih jedinica“, kazao je generalni direktor, Hasić Hasan.  

Posjeta je završena obilaskom Rasadnika u Ajdinovićima, koji se organizaciono nalazi u sklopu poslovne jedinice „Šumarija Olovo“, i sa površinom od 15,1 ha, slovi za jedan od najvećih rasadnika u Federaciji Bosne i Hercegovine.