Novosti

07Jul

Održan radni sasatanak Sindikalnog odbora preduzeća sa Upravom društva

Danas je u prostorijama Rasadnika Olovo, u Ajdnovićima, održan sastanak Sindikalnog odbora preduzeća predvođenog Glavnim sindikalnim povjerenikom Delić Mufidom, i Izvršnih direktora za tehničke i pravne poslove, Admira Helje, odnosno Mesuda Čamdžića. Sastanku je prisustvovala i predsjednica Granskog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira, Lejla Ćatić, kao i rukovodilac poslovne jedinice „Šumarija Olovo“, Enez Kopić.

Nakon uvodne riječi Glavnog sindikalnog povjerenika, i pojedinačnog izlaganja ostalih sindikalnih povjerenika, Izvršni direktor za tehničke poslove, Helja Admir je predstavio trenutno stanje u preduzeću, s osvrtom na proizvodni proces koji je zbog raznih faktora slabiji od očekivanog, ističući da je Uprava društva poduzela odgovarajuće korake kako bi se refleksija loših vremenskih prilika i zatečenog niza neriješenih problema svela na minimum u peridu koji je ispred nas, navodeći, između ostalog uspješno proveden postupak javne nabavke usluga sječe i izvoza drvnih sortimenata i nakon dugo vremena veliku zainteresovanost kooperanata za ove poslove.

Na sastanku se govorilo i o općim pravima radnika i trenutno aktuelnim pitanjima kao što je prijem radnika na neodređeno vrijeme, izrada nove sistematizacije radnih mjesta, povećanje toplog obroka, isplata regresa za 2023. godinu, a kao glavna tačka sastanka izdvojeno je pitanje s kojim se susreće većina poslovnih jedinica a to je problematika oko rješavanja invalida rada II kategorije.

Učesnici sastanka su saglasni da je ovo ozbiljno pitanje na nivou cijelog preduzeća te da je rast broja invalida rada II kategorije zabrinjavajući, ali da se moraju iznaći optimala rješenja kako bi se izbjegle eventualne zloupotrebe s jedne strane i dovođenje u pitanje dalji rad preduzeća, s druge strane.

Kada je upitanju problematika sa invalidima rada II kategorije, izvršni direktor za pravne poslove, Čamdžić Mesud, je kazo da su to problemi koji sežu godinama unazad, i da se situacija usložnjava s obzirom na očigledan nedostatak proizvodne radne snage i nemogućnost iznalaženja rješenja u vidu lakših radnih mjesta s odgovarajućom stručnom spremom za radnike za koje postoji utvrđen stepen invalidnosti II kategorije.

Također, moglo se čuti i da zloupotrebe pojedinaca dovode ovu kategoriju u nezavidan položaj, te da se takva praksa mora zaustviti. Predsjednica Sindikata, Lejla Ćatić je kazala da su zloupotrebe od pojedinaca moguće, ali da ovu kategoriju većinom čine pošteni i marljivi radnici čije je zdravlje narušeno teškim radom u šumi.

Sastanku je prisustvovala i nekolicina invalida rada II kategorije koji su iznijeli svoje stavove navodeći da oni samo traže raspored i radno mjesto u skaldu sa njihovom radnom sposobnosti.

Na kraju višesatnog sastanka, doneseni su zaključci o budućoj međusobnoj saradnji i iznalaženje zajedničkih rješenja koja neće ugroziti poslovanje preduzeća, tako što će se prvobitno težiti da se svako pojedinačno pitanje pokuša riješiti na nivou poslovne jedinice a u nedostatku opcija, rješenja će se tražiti kroz zajedničke sastanke u Upravi preduzeća.

Svakako, zaključak je i da je nužno nastaviti dalji socijalni dijalog između Uprave društva i Sindikata kada je problematika invalida rada II kategorije u pitanju ali i svih ostalih pitanja koja se tiču prava radnika.

Osim toga, obostrano je iskazana volja za buduću saradnju i uzajamnu pomoć i podršku.