Novosti

11Jul

U PJ"Šumarija Olovo", izgrađen novi tehnološki put za lakši pristup drvnim sortimentima

Eksploatacija i uzgoj šuma neminovno iziskuju izgradnju novih šumskih kamionkih i tehnoloških puteva, priključaka i vlaka. Tako je nakon sticanja preduslova, u vidu provođenja potrebne procedure i izrade projektne dokumentacije, poslovna jedinica “Šumarija Olovo” – RJ “Solun”, vlastitom mehanizacijom Radne jedinice “Građenje i održavanje”, a sredstvima obezbijeđenim iz tekućeg poslovanja, pristupila izgradnji šumskog tehnološkog puta u odjelu 107-104 GJ”Krivaja”.

Izgradnja puta dugog 677 m, uključivala je krčenje šiblja i drveća sa trase, nivelsanje terena, zgrtanje viška zemlje, izradu nasipa materijalom iz iskopa, postavljanje tampona kao i izradu betonskih cjevstih propusta sa propratnim radovima.

Izgrađeni tehnološki put se priključuje na lokalni kamionski put iza naselja Mižinovići i ide prema naselju Gornja Očevija.  

Ovaj tehnološki put će omogućiti siguran i nesmetan izvoz drvnih sortimenata iz 107 i 104 odjela, te povezanih odjela, pri čemu se vodilo računa da se uz najmanje uloženih sredstava dobiju najbolji rezultati otvaranja šuma.

Osim poštivanja tehničkih i ekonomskih uslova, vodilo se računa i da izgradnja puta minimalno utječe na floru i faunu, šumski biodiverzitet i ekosistem u cjelosti.

Novoizgrađeni šumski put, pomoći će u realizaciji ciljeva definisanih planom poslovanja i ostvarivanju planiranih rezultata.