Novosti

27Oct

I ove jeseni najmlađi podržavaju akcije pošumljavanja

Jesen u preduzeću je rezervisana za akcije pošumljavanja, a kao i svake godine, neizostavnu podršku akcijama pružaju učenici osnovnih i srednjih škola širom Zeničko – dobojskog kantona.

Nasmijani i ekološki osviješteni đaci, u abijentu prelijepog jesenjeg šarenila, sade nova stabla za ljepšu i zdraviju budućnost, te na ovaj način daju svoj doprinos za nove generacije koje će imati priliku da uživaju u blagodatima šume.

Jedna od akcija provedenih tokom sedmice, realizovana je sa učenicima i osobljem OŠ”Vareš” iz Vareša, koji su zajedno sa kompanijom “Adratic Metals BH”, zasadili 1.500 sadnica bijelog bora.

Sadni materijal je obezbijeđen iz Rasadnika Olovo, a stručni nadzor nad provođenjem akcije vršili su uposlenici poslovne jedinice “Šumarija Vareš”.

Treba spomenuti i da je Adriatic Metals d.o.o. za učesnike akcije obezbijedio osvježenje, sendviče i slatkiše.

Još jedna od akcija jesenjeg pošumljavanja provedena je sa učenicima OŠ”Safvet – beg Bašaić” iz Visokog, koja se svake godine odazove pozivima na akcije i budu dio istih.

Učenici osmog razreda, u pratnji svojih nastavnika, posjetili su park “Ravne 2”- Arheološki park Bosanska piramida sunca,  i zasadili drveće u najljepšem parku na ovim prostorima, zajedno sa nastavnicima Aminom Memišević i Mehmedom Tatarevićem.

Akcija je podržana od strane poslovne jedinice “Šumarija Visoko”.

Osim što je planeta postala bogatija za zasađena stabla, značajno je i podizanje svijesti djece školskog uzrasta o značaju sadnje drveća i važnosti šume u borbi sa klimatskim promjenama.