Novosti

13Dec

Održana radionica "Jačanje spremnosti na šumske požare u kontekstu klimatskih promejna - mapiranje područja podložnih riziku"

Dana 12.12.2023. godine, u hotelu Hollywood u Sarajevu je održana prva radionica  u okviru projekta „Zajednička akcija za smanjenje povećanog rizika od šumskih požara po prirodu i ljude u kontekstu klimatskih promjena u Bosni i Hercegovini“, a koji implementira organizacija FEA (Forest and Environmental Action) – Incijativa za šumarstvo i okoliš. Ovaj projekat se implementira za područje cijele Bosne i Hercegovine i ima vrijednost veću od 50.000,00 eura, a njegovo trajanje se planira do septembra 2024. godine.

Radionica pod nazivom „Jačanje spremnosti na šumske požare u kontektsu klimatskih promjena – Mapiranje područja podložnih riziku“ je prije svega imala za cilj predstavljanje gore navedenog projekta, kao i metodologije za izradu interaktivne mape podložnosti šumskim požarima u BiH, ali također i konsultiranje načina prikupljanja ulaznih podataka, prepoznavanje i rangiranje problema, te kriterija za višekriterijsku analizu za izradu mape šumskih požara. Radionicu su vodile predsjednica organizacije FEA, Ajla Dorfer, te članice organizacije, Lejla Hukić i Amina Trle.

Cilj samoga projekta jeste intenziviranje, učvršćivanje i olakšavanje zajedničkog i koordinisanog djelovanja vladinog sektora i civilnog društva uz promicanje upravljanja rizicima od požara, adaptacije na klimatske promjene i jačanje spremnosti Bosne i Hercegovine u slučaju katastrofa. Projekat se implementira uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementiraju Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Centar za istraživanje i kreiranje politike (CROM) i Institut za demokratiju i medijaciju (IDM), a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Radionica je bila koncipirana na način da su organizatori održali uvodnu riječ, a zatim su predstavili cijeli projekat. Nakon uvoda, predstavljena je i metodologija za izradu interaktivne mape podložnosti šumskim požarima u BiH koja se sastoji u primjeni višekriterijske analize (MCA) koja u kombinaciji sa GIS softverima daje prikaz visokorizičnih područja od nastanka šumskih požara. Podaci koji će se koristiti pri izradi interaktivne mape su klima, reljef, vegetacija, antropogeni faktori, te historijat požara, a obrađivat će se u softverima ArcGis, Qgis, te SAGAGis.

Ciljne grupe u okviru projekta su vladin sektor, što podrazumijeva resorna ministarstva, javna preduzeća, te uprave za šumarstvo, zatim civilni sektor, stručna javnost i opća javnost. Obzirom da organizacija FEA smatra da su iskustva i ekspertize iz oblasti šumarstva neophodni kako bi osigurali da projektni rezultati budu usmjereni ka praktičnim rješenjima koja će koristiti svim navedenim interesnim stranama, te će dati doprinos održivijem i efikasnijem upravljanju šumskim resursima, radionici su prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalne uprave za šumarstvo, Federalne uprave civilne zaštite, predstavnici kantonalnih šumskoprivrednih društava, te predstavnici kantonalnih uprava za šumarstvo.

Radionici su prisustvovali i predstavnici našeg preduzeća.