Novosti

27Dec

Preduzeće i zvanično dobilo međunarodni FSC certifikat za cjelokupno područje gospodarenja

Još jedna uspješna godina kada je upitanju certificiranje šuma je iza nas. Naime, od ovlaštene certifikacijske kuće „Soil Association Certification“ iz Velike Britanije, stigla je informacija da je preduzeće od novembra 2023. godine vlasnik međunarodnog FSC certifikata za cijelo područje gospodarenja.

Preduzeće šumama gospodari preko pet šumskprivrednih područja. Šumskoprivredno područje „Kakanjsko“ prostire se na pet gospodarskih jedinica ukupne površine od 19.390,2 hektara, Šumskoprivredno područje „Natron – Usorsko – Ukrinsko“ prostire se na šest gospodarskih jedinica ukupne površine od 14.042,42 hektara, Šumskoprivredno područje “Olovsko”, prostire se na šest gospodarskih jedinica ukupne površine 32.302,14 hektara,  Šumskoprivredno područje ”Gornjebosanko”, prostire se na devet gospodarskih jedinica ukupne površine 29.742 hektara i Šumskoprivredno područje ŠPP”Krivajsko” prostire se na devet gospodarskih jedinica ukupne površine 83.352,4 hektara.

FSC certifikat se izdaje na period od pet godina a njegovo trajanje u tom periodu uvjetovano je uspješnim godišnjim procjenama.

FSC certifikacija znači da se šumom gospodari prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima s ciljem promovisanja odgovornog upravljanja šumama da bi se uspostavile norme čijom primjenom se osigurava promicanje ekološki odgovornog, društveno korisnog i ekonomski održivog gospodarenja šumskim resursima. Na ovaj način se uz podizanje ekološke svijesti potrošača želi potaknuti trajno gospodarenje šumama.

Aktivnosti koje su provedene tokom proteklog vremena bile su usmjerene na dobijanje pojedinačnih certifikata koji su sada i zvanično integrisani u jedan certifikat kojim je pokriveno cjelokupno područje gospodarenja, a preduzeće će u narednom periodu svoje aktivnosti usmjeriti na održavanje dobijenog certifikata.

Ovaj certifikat je potvrda da se na području cijelog Zeničko – dobojskog kantona, odnosno na području kojim šumama gospodari Javno preduzeće “Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona” d.o.o. Zavidovići, gospodari u skladu s najstrožim međunarodnim standardima.

Jednostavno rečeno, to je trajna posvećenost odgovornom gospodarenju šumama.