Novosti

22Mar

Međunarodni Simpozij "Zaštita šuma - stabilnost šumskih ekosistema” održan u Sarajevu

Svjetski Dan šuma, 21.mart, obilježen je širom svijeta kroz razne aktivnosti. Tim povodom su  Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine - Odbor za prirodne resurse Odjeljenja za prirodne i matematičke nauke i Šumarski fakultet u Sarajevu, uz finansijsku pomoć ASA banke,  organizovali međunarodni Simpozij "Zaštita šuma - stabilnost šumskih ekosistema”.

Kroz 24 različita referata naučnika, koliko ih je prijavljeno za simpozij, obrađene su teme značajne za zaštitu šuma, faktori koji utječu na njenu zaštitu, rezultati različitih analiza ali i načini na koji struka može odgovoriti negativnim trendovima koji otežavaju radove na njenom očuvanju i zaštiti.

Na simpozijumu je, između ostaloga istaknuto i da su zdravstveno stanje šuma i stabilnost šumskih ekosistema u recipročnoj vezi, te da različiti negativni antropogeni uticaji, u sinergiji sa klimatskim promjenama, oscilacijama i ekstremnim pojavama, ugrožavaju ekološku stabilnost šumskih ekosistema.

Autori radova su, pored Bosne i Hercegovine i naučnici iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Prezentovani referati na Simpoziju će biti objavljeni u Zborniku radova Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Dva prezentovana rada na simpozijumu su naučni radovi naših radnika, dr.sci. Kenana Zahirovića, "Molekularne analize prisustva vrsta Ophiostoma na brijestu u Bosni i Hercegovini" i Nijaza Humkića, mr.šumarstva, sa temom "Analiza rezultata pošumljavanja smrčom (Picea abies Karst.) na zavidovićko – teslićkom području".  Ponosni smo što naše kolege i kroz naučni rad daju doprinos očuvanju šuma i širenju spoznaja o njenom značaju za čovjeka.  

Rezultati i zaključci sa ovog naučnog skupa značajan su doprinos utvrđivanju pravaca i mjera djelovanja na umanjenju i sanaciji postojećih oštećenja i očuvanju stabilnosti šuma i šumskih ekosistema.