Novosti

01Apr

Pravovremenom intervencijom do sprječavanja širenja požara

Iako smo još uvijek u iščekivanju pravih sunčanih dana i kontinuiteta kada je toplo vrijeme u pitanju, već sada možemo govoriti o značaju prevencije kod izbijanja šumskih požara. 

Najveći broj šumskih požara izazove upravo ljudski faktor, a klimatske promjene kojima svjedočimo posljednjih godina, ukazuju da će borba sa požarima u narednim godinama biti pravi izazov.

Svake godine, upozoravamo i skrećemo pažnju na odgovornije ponašanje prilikom boravka u šumi i šumskom zemljištu, kao i prilikom čišćenja imanja i poljoporivrednih površina koje se nalaze u blizini šuma.

Tokom vikenda, po dojavi Policijske uprave Olovo, u Ponjeračkim lukama – lokalitet Glog, došlo je do izbijanja požara prilikom čišćenja poljoprivrednih dobara. Zbog jakog vjetra koji je puhao tokom cijelog dana, požar se proširio prijeteći da ozbiljno ugrozi šumu.

Pravovremenom intervencijom radnika Javnog preduzeća “Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantoan“ – poslovna jedinica „Šumarija Olovo“ i vatrogasaca, spriječeno je njegovo širenje u šumaki pojas te izbjegnute štete većih razmjera.

Ovo je samo jedan od primjera, kako, naizgled mala ljudska nepažnja može izazvati neprocjenjive štete po šumski fond, kao i na biljni i životinjski svijet.

Šumski požari predstavljaju veliku opasnost za šumska zemljišta i šume a sve veći broj požara u značajnoj mjeri degradira ekosistem i narušava njegovu stabilnost što dovodi do smanjenja bioraznolikosti i povećanja opustošenih prostora.

Pravovremena intervencija, kao što je ova jučerašnja uveliko može spriječiti širenje požara i izazivanje nepopravljivih šteta, te još jednom pozivamo građane da ukoliko primijete požar, o istom obavijeste nadležne institucije, profesionalnu vatrogasnu stanicu, policijsku stanicu, službu civilne zaštite ili Javno preduzeće “Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići.

Apelujemo na sve građane da se pridržavaju zakonskih odredbi, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavaju prirodu i okoliš, jer Vaša mala nepažnja može imati dalekosežne poseljedice.