Novosti

07Jun

Pozivamo Vas da posjetite Spomenik prirode "TAJAN"

Da li ste znali za kutak naše zemlje u kojem dominira netaknuta i čista priroda, priroda u izvornom obliku, koja ostavlja bez daha, koja nadahnjuje i inspiriše?

Ne! Onda je ovo ljeto savršena prilika da posjetite Spomenik prirode „TAJAN“, zaštićeno područje bogato čistim vodenim tokovima, kanjonima, prirodnim kamenim mostovima, speleološkim objektima i endemskim biljkama i životinjama, kojim od 2013. godine upravlja JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići.

Rijeke, jezero, veliki broj planinskih vrhova, kanjoni, vodopadi, dugi podzemni tokovi, pećine i jame, kraško vrelo i arheološka nalazišta čine Spomenik prirode "TAJAN" pravim mjestom za uživanje.

Ova iznimno atraktivna turistička lokacija nalazi se na tromeđi općina Zavidovići, Kakanj i Vareš, na 1.297 metara nadmorske visine.

Ukupna  površina Spomenika prirode „TAJAN“ iznosi 4.948,35 ha, od čega 4.038,35 ha pripada općini Zavidovići, a 910,00 ha općini Kakanj.

Od proglašenja pa do danas, na ovom području se nastoji osigurati očuvanje brojnih prirodnih, pejzažnih, hidroloških, speleoloških, paleontoloških, edukativnih, naučnih i ekonomskih vrijednosti, te usklađivanje vrijednosti sa zaštitom, korištenjem i razvojem područja.

Vremenom su realizovani brojni projekti i uložena značajna sredstva koja su obogatila sadržaje i ponudu Spomenika, tako da su na ovom području u toku prethodnih godina organizovane brojne edukativne, avanturističke i istraživačke posjete ali i izleti zabavnog karaktera koji prednjače kada su u pitanje posjete ovom Spomeniku.

"TAJAN" Vam nudi aktivnosti kao što su planinarenje, brdski  biciklizam ili sportsko penjanje ako ste ljubitelji adrenalinskih izazova, ali i više stotina šumskih staza za pješačenje i laganu vožnju biciklom za porodične izlete, ukoliko želite pobjeći od ubrzane svakodnevnice i opustiti se u prelijepim šumskim krajolicima netaknute prirode.

Izbor biciklističkih ruta je bezbrojan, a markirane, označene i snimljene staze omogućavaju sigurno putovanje do obližnjih gradova. Također, u Info centru se može iznajmiti oprema za brdski biciklizam, kao i za planinarenje.

Ukoliko, pak želite istraživati raznovrstan biljni i životinjski svijet, bit ćete oduševljeni florom i faunom ovog područja gdje obitavjau jeleni, veprovi, medvjedi, vukovi, lisice, zečevi, divlje mačke, a ovo je i dom endemskih biljaka Gregersenove mlječike i Bosanskog ljiljana.

Područje SP „Tajan“ bogato je kanjonima (kanjon Mašice, kanjon Suhe, kanjon Duboke Tajašnice), prirodnim kamenim mostovima i speleološkim objektima (jama Atom, jama Javor, Omladinska jama, Lukina pećina, Pećina u srednjoj stijeni). Preko 100 jama i pećina koje Tajan čuva u svom raskošu, pogodne su za organizovanje spleoloških istraživanja i kampova ali i za posjete radoznalih turista, a omogućeno je i iznajmljivanje speleološke opreme.

Tokom protekle i ove godine, a po projektu finansiranom od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, neki od sadržaja koji su vremenom dotrajali su obnovljeni te su realizovane nove aktivnosti kako bi se olakšalo upravljanje zaštićenim područjem, osiguralo dostupno i sigurno korištenje usluga i povećala atraktivnost područja a posjetiljeljima iskustvo boravka učinilo nezaboravnim.

Tako je, kao jedna od najatraktivnijih lokacija koja se nalazi na 12 km od Info centra, Jezero Mašica, dobilo nove obrise. Lakši prilaz gostima koji dolaze na lokaciju i mogućnost kontrole učesnika, te bolju iskorištenost staza koje su predviđene za šetnju, omogućen je uređenjem pješačkog mosta kod jezera.

Također, molovi na jezeru koji su posebno atraktivni i koji su vremenom pretrpjeli značajna oštećenja, zamijenjeni su jačim  i kvalitetnijim, što će posjetiocima omogućiti sigurno razgledanje jezera. Osim navedenoga, nadstrešnice koje se koriste kao prostor za odmor, sklonište i roštilj, obnovljene su i spremne su da služe svoj primarnoj svrsi, a to je uživanje u netaknutoj prirodi i čarima koje ona nudi.

Sveopći utisak je dodatno poboljšan i izgradnjom nove staze oko jezera čime je izletnicima omogućeno posmatranje jezera sa svih strana ali i više prostora za šetnju i druženje. Kao i kod svih moderno uređenih izletišta, riješeno je i pitanje toaleta koji je stavljen u funkciju.

Osim radova na uređenu oko Jezera Mašica, projekat je podrazumijevao realizaciju aktivnosti koje su se odnosile na rekonstrukciju puteva, postavljanje videonadzora, nabavku vozila, provođenje nadzora nad radovima kao i izradu Plana upravljanja Spomenikom prirode “TAJAN”.

Dakle, sve je spremno za Vašu posjetu, a svi sadržaji koje ovaj biser prirode nudi sigurno će biti razlog više za predivan odmor i vrijeme provedeno na ovom području učiniti nezaboravnim iskustvom.