Novosti

05Dec

Javni poziv za ugovaranje prodaje drvnih sortimenata za 2024. godinu

 

Na osnovu godišnjeg plana gospodarenja za 2024. godinu, te na osnovu Odluke o načinu prodaje šumskih drvnih sortimenata porijeklom iz državnih šuma na teritoriji FBiH (Službene novine FBiH broj: 52/09 i 25/10) i Odluke o utvrđivanju osnovnih principa prodaje šumskih drvnih sortimenata za 2024. godinu broj: 02-185-E/23 od dana 04.12.2023. godine Uprava Društva objavljuje

JAVNI POZIV

za ugovaranje prodaje drvnih sortimena za 2024. godinu

Raspoložive količine šumskih drvnih sortimenata za ugovaranje prodaje u poslovnoj 2024. godini objavljuju se kako slijedi:

PILANSKI TRUPCI

1. Trupci jela/smrča I/III .............................................................. 90.000,00 m³

2. Trupci  bijelog i  crnog bora  I/III ............................................   7.500,00 m³

3. Trupci bukve I/III ..................................................................... 40.000,00 m³

OSTALI DRVNI SORTIMENTI 

1. Jamsko/rudno drvo četinara (jela,smrča i bor) ...................... 10.000,00 m³

2. Jamsko/rudno drvo lišćara ............................................................  643,00 m³

3. Ogrijevno drvo ............................................................................ 40.000,00 m³

4. Celulozno drvo četinara .............................................................. 8.000,00 m³

Raspodjela i ugovaranje gore navedenih sortimenata će se vršiti u skladu sa Odlukom o utvrđivanju osnovnih principa prodaje šumskih drvnih sortimenata za 2024.godinu i kriterijima za ugovaranje prodaje u 2024. godini.

Cijene drvnih sortimenata po kojima će se vršiti ugovaranje biti će određene Jedinstvenim minimalnim cjenovnikom drvnih sortimenata za 2024. godinu.

Prodaja drvnih sortimenata obavljat će se putem licitacije za: 20 % ukupno planiranih količina trupaca na paritetu fco tvrdi put, prodaju u sanitarnim sječama (slučajni užitak), deklasirano drvo, visokovrijedne drvne sortimente i tehničku oblovinu hrasta.  

Ugovore o sukcesivnoj isporuci drvnih sortimenata za 2024. godinu, kupac će potpisati kada izmiri svoje dugovanje za prethodnu godinu, a najdalje do 31.12.2023. godine.

Za pravna lica koja su registrovana u 2023. godini, a koja apliciraju za kupovinu drvnih sortimenata rezervisano je 3 % količine pojedinačno navedenog drvnog sortimenta koji će biti predmet ugovaranja prodaje putem sukcesivnih ugovora.

Prodaja ogrijevnog drveta za potrebe mjesnog stanovništva vršiti će se putem maloprodaje shodno odredbama člana 7. Odluke o načinu prodaje šumskih drvnih sortimenata porijeklom iz državnih šuma na teritoriji FBiH (''Službene novine FBiH broj: 52/09 i 25/10) .

Ugovori o prodaji ogrijevnog drveta mogu se zaključiti sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK (ogrijev za škole), udruženjima građana (Udruženja penzionera i dr.) i sa sindikalnim podružnicama JP „ŠPD-ZDK“ d.o.o. Zavidovići i ostalim sindikalnim udruženjima (ukoliko Javno preduzeće „Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići je u mogućnosti da obezbijedi količinu po zahtjevima).

Sa kupcima koji godišnje kupuju do 100 m³ određenog sortimenta ne mora se potpisivati ugovor o prodaji drvnih sortimenata, već se prodaja vrši na izdavanje predračuna i avansno plaćanje uz prethodnu dostavu zahtjeva kupca ili narudžbenice.

Prodaja drvnih sortimenata će se obavljati na paritetima fco tvrdi put.

Prodaja svih drvnih sortimenata obavljat će se na bazi avansnih uplata do iznosa avansa.

U zahtjevu za zaključivanje ugovora o isporuci drvnih sortimenata isključivo zahtijevati drvne sortimente koji su predmet ovog Javnog poziva za ugovaranje prodaje drvnih sortimenata za 2024. godinu.

Detaljnija pojašnjenja o načinu raspodjele drvih sortimenata u 2024. godini,  kao i dokumentaciju koju kupci moraju dostaviti za prijavu na javni poziv možete preuzeti klikom ovdje.

Zahtjev za zaključivanje ugovora o kupoprodaji drvnih sortimenata preuzmite klikom ovdje.

Prijave na Javni poziv se mogu ličnu dostaviti na protokol društva, a mogu se dostaviti i preporučeno poštom na adresu:

Javno preduzeće

„Šumsko-privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona“ d.o.o.Zavidovići

Ul.Alije Izetbegovića br.25.Zavidovići

72220 Zavidovići

(sa naznakom:“Prijava na javni poziv za ugovaranje prodaje drvnih sortimenata za 2024 godinu“)

Nepotpune i neblagovremene (zakašnjele) prijave na ovaj Javni poziv neće biti razmatrane.

Javni poziv će 07.12.2023. godine biti objavljen u dnevnom listu “Dnevni avaz” i ostaje otvoren 10 (deset) dana od dana objavljivanja u gore navedenom dnevnom listu.